Cijene mesa divljaju u mesnicama u BiH

Bez autora
Sep 24 2010

Osnovni razlog zbog kojeg je meso u mesnicama skupo i što ga sebi ne može priuštiti veliki broj bh. građana su visoke trgovačke marže, smatraju poljoprivrednici i aktivisti udruženja za zaštitu potrošača. Poljoprivredni proizvođači kao primjer divljanja vrijednosti mesa u mesnicama navode cijenu goveda, koje na pijacama prodaju po oko 3,5 maraka po kilogramu, dok junetina bez kosti u mesnicama košta oko 12 maraka. Kod nas država ne reagira i ne pokušava da se uključi u borbu da se pomogne potrošačima. Ja ne mogu reći kolike su marže kod nas, a normalno bi bilo da to javnost zna. Treba ući u kalkulacije trgovaca i vidjeti koliko oni zarađuju. Uzrok za to je što su cijene u mesnicama dosta više od realnih ogleda u slobodnom formiranju cijena. Ograničavanje marže trebalo bi se izvršiti nekim zakonom ili aktom. Potrebno je izvršiti nadzor nad tržištem...

Cijene mesa divljaju u mesnicama u BiHOsnovni razlog zbog kojeg je meso u mesnicama skupo i što ga sebi ne može priuštiti veliki broj bh. građana su visoke trgovačke marže, smatraju poljoprivrednici i aktivisti udruženja za zaštitu potrošača.

Poljoprivredni proizvođači kao primjer divljanja vrijednosti mesa u mesnicama navode cijenu goveda, koje na pijacama prodaju po oko 3,5 maraka po kilogramu, dok junetina bez kosti u mesnicama košta oko 12 maraka.

"Kod nas država ne reagira i ne pokušava da se uključi u borbu da se pomogne potrošačima. Ja ne mogu reći kolike su marže kod nas, a normalno bi bilo da to javnost zna. Treba ući u kalkulacije trgovaca i vidjeti koliko oni zarađuju", kategoričan je Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, kaže da se uzrok za to što su cijene u mesnicama dosta više od realnih ogleda u slobodnom formiranju cijena.

"Ograničavanje marže trebalo bi se izvršiti nekim zakonom ili aktom. Potrebno je izvršiti nadzor nad tržištem. Nerealno je što su goveda na pijaci oko četiri marke, dok je junetina u mesnicama skuplja od 12 maraka po kilogramu", navodi Lakota.

Prema njegovim riječima, analize koje su u proteklom periodu vršene nad bh. tržištem pokazuju da "trgovci imaju sluh samo za svoje potrebe".

"Formiranje cijena je slobodno i zato trgovci rade ono što hoće. E pa, kada ima onih koji prodaju meso po 17 maraka, treba ih ili u tome spriječiti, ili dovesti nekoga ko će isto meso prodavati po 12 maraka, pa bi onda i ovaj skuplji morao da se prilagodi jeftinijima", kaže Lakota.

Mladen Vitomir, predsjednik Udruženja ovčara RS, kaže da je cijena ovaca na pijacama oko 2,5 do tri marke, dok se cijena jaganjaca kreće oko pet maraka po kilogramu.

"Ta cijena za ovčare nije dobra, a inače realno je da očišćenu jagnjetinu prodaju za oko 10 maraka po kilogramu. Naime, cijena ovčijeg mesa treba da bude duplo viša od cijene po živoj vagi", navodi Vitomir.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH, kazao je da je intervencija države zakazala kada je u pitanju formiranje marži mesa u mesnicama.

"Kao stručnjak znam da je procenat mesa u živoj vagi teleta oko 60 odsto, ili nešto više, a i ostali proizvodi, koji spadaju u preostalih 40 odsto, se iskoriste. Dakle, neosporno je da tu mesari mnogo zarađuju. Time se može objasniti visok standard mesara, koji imaju dobra vozila i kuće", kategoričan je Jeleč.

Vlasnici mesnica pravdaju se da njihove marže nisu previsoke jer, kako pojašnjavaju, moraju da plate kiriju za korištenje objekta, radnike, električnu energiju, te brojne druge obaveze.

"Ja imam toliko obaveza mjesečno da izmirim da i ovako jedva sastavljam kraj s krajem. Ne može meso u mesnicama koštati skoro kao i na pijaci. Gdje bismo onda bili mi", kaže vlasnik jedne mesnice u Mrkonjić Gradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik